Ken jij je eigen handleiding?

Gepubliceerd op 27 juli 2022 om 09:22

“Want die blikken in je ogen, zeggen alles tegen mij
Ik weet dat ik jou kan helpen, maar je moet zelf willen!”

Bron: Geef mij nu je angst – Guus Meeuwis

Mensen, ik kan ze non-verbaal heel goed lezen. Prik snel door maskers heen. Weet hoe je je echt voelt, ook al wil je iets anders (onbewust of bewust) laten blijken. We liegen ook graag tegen anderen, alsmede tegen onszelf.  Wanneer een ander te dichtbij komt, voelt dat te kwetsbaar. Daarom ben ik daar vaak in ontkend.  Toen ik een jong meisje was, heette dat bijdehand en een grote mond hebben, waarvoor je naar je kamer moest! Dan ga je aan jezelf twijfelen, kan ik mijn intuïtie wel vertrouwen, klopt mijn gevoel niet? En toch was er een sterk innerlijk weten. Ik voelde me dan niet gezien, niet gehoord, niet serieus genomen. Dat is zeker iets waar ik tegenaan ben gelopen en lang een pijnstuk is gebleven. Nu weet ik dat ik allereerst mezelf serieus moet nemen, naar mezelf heb te luisteren en mezelf te zien voor wie ik ben.

Vroeger dacht ik dat iedereen zag wat ik zag, of voelde wat ik voelde. Dat anderen ook door de regels heen konden lezen. Tot ik erachter kwam, dat dat niet zo was. AHA, dat was dus mijn sensitiviteit, ik begon de kracht ervan in te zien, was ook niet bezig met het verder te begrijpen. Het was er gewoon! Heb ook veel met de nadelen geworsteld, het diepe voelen van eigen emoties, maar ook het diep meevoelen met anderen. Beïnvloed worden door energie van de ander, of te veel energie weggeven, omdat ik voelde wat de ander nodig had en ik daar de verantwoordelijkheid voor nam, zeker op werkgebied.

Ik heb me destijds verzet om me te gaan inlezen in HSP. Ik had toch al een stempel (ADD). Dat was al een soort van “uit de kast” komen naar mijn omgeving. Daarnaast werkte het GGZ alleen met het DSM handboek, fluisterde een psychologe me toe, maar ik vermoed dat je HSP karakter hebt. Steeds vaker attendeerden (uiteraard andere HSP-ers) me erop dat ik me daar eens in moest gaan verdiepen. Ja, ik herkende mezelf erin en dat vond ik toen verder wel voldoende om te weten.

Tot ik er echt niet meer omheen kon. Ik had er energetisch en emotioneel last van en dit zou me als coach in de weg staan. Dus ga je toch maar op onderzoek uit. Ik ontmoette zoveel andere gevoelige mensen, die al stappen verder waren dan ik en me tips en trucs mee konden geven. Sommigen daarvan vond ik te geitenwollen sok, te zweverig, te spiriwiri.
Het was dan ook de kunst om te kijken wat mij wel diende. Want geen enkel mens is hetzelfde, we zijn uniek, niet in 1 hokje passend!


Ik heb mezelf lang ten onrechte als “overgevoelig” bestempeld en vond het zwak overkomen. Ben iemand die heel snel emotioneel geraakt/beroerd kan worden. Heb gevoelige snaren en dat is iets heel puurs, zoals ik het gelukkig ben gaan zien. Empathisch vermogen, een gevoelsmens, ik verbind me echt met de ander wanneer het toegelaten wordt. Elkaar in de ziel durven kijken. Ben gek op diepgang, want dan heb je het over echte dingen, gevoel, jezelf laten zien, kwetsbaarheid. En nee dat is niet alleen serieus, want daar valt ook super veel om te lachen!

Keep on Walking, stap voor stap je unieke zelf leren kennen!

Liefs,
Monique

P.s.:    

Maar ik zal je losbreken tijdens een Break free sessie. Geef mij nu je angst en breek los, zodat je weer stappen zet. Keep on Walking: vraag je Break Free sessie HIER aan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.