Triggers en patronen

Gepubliceerd op 3 juni 2022 om 14:11

Het is zo waardevol om je eigen patronen te kunnen zien. Soms weet je wel dat je ze hebt, sommigen zijn zelfs kristal helder, maar er zijn ook van die verborgen patronen waar je een blinde vlek voor hebt of die lastiger te doorbreken lijken. Ze bewust te krijgen is iig een start voor verandering!

Zal om e.e.a. te verhelderen iets vertellen over een trigger en patroon van mijzelf.

Wanneer ik met dominante mensen in contact was, voelde ik geen ruimte om mezelf te zijn, dan komt er gevoel van ongelijkwaardigheid en dus onveiligheid. Mijn patroon was dat ik dan in ging binden, stil werd, mezelf kleiner maakte en voelde. En doordat dit mij een vervelend gevoel gaf, deed ik hard mijn best om dit soort mensen te mijden, er van weg te gaan. Het was gewoon geen match en ik wees dominantie af. Vanuit de kernkwadranten werd mij geleerd om daar anders naar te kijken. Mijn allergie was dominantie en mijn kwaliteit bescheidenheid. Nou ik ben idd opgevoed met kernwaarde bescheidenheid siert de mens. Leerpunt: ik mocht minder bescheiden leren zijn, dus zichtbaarder te zijn en degene die dominant is mag leren de ander meer de ruimte te bieden en niet overal overheen te walsen. Maar goed man in the mirror principe, je kunt alleen jezelf veranderen!

Ik kwam 2 weken geleden de trigger dominantie weer eens tegen, dus ook mijn patroon en bijbehorende gevoelens. Eerst werd ik emotioneel, daarna kreeg ik een black-out, kon niet meer uit mijn eigen wijsheid putten en werd heel onzeker. Gevolg, ik wilde de verbinding verbreken, er van weg, dit was geen match! Ik ging dit vervolgens ventileren door mijn ongenoegen te uiten bij iemand anders. Hij zei tegen mij, Monique je kunt er van weg gaan, maar dan kom je in een andere situatie weer dominantie tegen. Je zult dit in jezelf moeten gaan oplossen. Tuurlijk hij had gelijk, het was het kleine kind in mij die sterk naar voren kwam en ooit dit patroon heeft aangenomen, aangezien zij constant omgeven was door een dominante vader.

Ik ben eens rustig gaan zitten en heb eerst een brain dump gedaan, al mijn gedachten en gevoelens in flow opgeschreven in een schriftje. Hierdoor werd ik rustig en ontstond er helderheid. Het patroon werd heel zichtbaar en ik zag heel duidelijk mijn triggers (tone of voice en specifiek de blik van onbegrip en die leiden dan weer terug naar mijn kindertijd) en en ik kon er nu om lachen. De emotionele lading ging er van af, omdat ik het nu ook echt begreep. Oorsprong, aanleiding, reactie, gevolg en resultaat. De onderliggende overtuiging eruit gehaald “ik word niet gezien, niet gehoord, krijg geen ruimte om mezelf te zijn, mijn gevoel wordt niet erkend, dus ik voel me afgewezen.
Is dat wel echt waar? Nee dat was niet waar. Het is zelfs bijna altijd de omgekeerde werkelijkheid.
Zie ik mezelf wel, waarom geef ik mijn ruimte weg en uit ik me niet hoe ik graag benaderd wil worden en waar twijfel ik nog aan bij mezelf? En stop dan vooral de strenge innerlijke criticus, die wil oordelen en veroordelen. Compassie is wat je nodig hebt. En dan weet je dat je het een volgende keer anders kunt gaan doen, vanuit dit heldere bewustzijn en mag je jezelf gaan bekrachtigen daar waar het aandacht behoeft.

Het is zo machtig om te weten dat wanneer er iets speelt van ongemak, irritatie of andere vervelende gevoelens/sensaties je altijd naar binnen mag keren en zelf-onderzoek mag gaan doen.
De sleutel zit in jezelf, dus jij bent ook de enige die iets kan veranderen, de ander is slechts de spiegel, die jou uitdaagt om het aan te gaan met jezelf.

Herken je dit en ben je toe aan meer bewustzijn op jouw patronen en triggers, omdat je jezelf wat anders gunt? Neem dan contact met me op voor een gratis spar sessie!

Liefs,
Monique

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.