Van waardeloos naar moeiteloos

Gepubliceerd op 28 februari 2022 om 13:51

Mijn persoonlijke verhaal over mijn burn-out en de weg daaruit! 

Tegen burn-out aan
Ik zat al tijden lager in mijn energie, ik had de concentratie van een goudvis, ik staarde wat naar mijn computer, maar kreeg weinig tot niks uit handen. OMG, ik zit tegen een burn-out aan! Met het vooruitzicht van een langdurige werk-uitval brak het zweet me uit. Dit moest ik voorkomen, niet nog een keer!!

Verkeerde strategie
In de weekenden deed ik ondertussen niks meer, want ik had tijdens mijn werk al genoeg sociale prikkels gehad, dus trok me liever op de bank terug. Onder het mom van ik heb rust nodig en kan beter even pas op de plaats houden. Totaal verkeerde aanpak, maar goed…soms maak je verkeerde keuzes met goede intentie.

Vechten tegen burn-out
Elke week openbaarde zich wel een nieuwe fysieke kwaal, rugpijn, hoofdpijn, evenwicht stoornissen, tot ik ’s nachts ook niet meer kon slapen. Dat ging niet goed. Ondertussen had ik bij mijn manager aan de bel getrokken. Help, ik voel dat ik tegen een burn-out zit, maar ik wil niet uitvallen.  Daarnaast wilde ik mijn baan niet kwijt zonder vast contract. We gingen samen zoeken naar een goede oplossing voor beide partijen.

Burn-out / depressie
En toen kwamen de paniekaanvallen, hyperventilatie, huilbuien. Dan weet je het is klaar! Ik heb me over te geven en zo kwam ik thuis te zitten. Weg zelfvertrouwen, weg laatste restje energie. Hallo schaamte, hallo zelfafwijzing, hallo depressie. Ik vond mezelf waardeloos, maar gelukkig had ik ooit mindfulness gehad, dus de diepste bodem van de put die bereikte ik net niet. Ik zat helemaal vast in de bevries- en vluchtmodus.

Motivatie herstel en transformatieroute
Iemand adviseerde me een spiritueel boek aan om te lezen en dat was voor mij de knop naar motivatie.
Ik realiseerde me dat ik te lang mijn focus buiten mezelf had gelegd en dat faalangst en zelftwijfel me weg hield van mijn verlangens. Kon het bijna niet eens voor me zien, dromen afgeleerd. Ik was alleen maar anderen aan het aanmoedigen, zag ieders potentie en talenten, maar nu werd het tijd om mezelf aan te gaan moedigen! En zo begon mijn zoektocht naar zelfliefde, zelfvertrouwen & zelfbewustzijn. Voor het eerst in mijn leven kreeg ik het gevoel dat ik het stuur in handen had en zelf mijn koers bepaalde.  Mijn leven, mijn doelen, mijn hart, mijn transformatie en op mijn tempo.

Vallen en opstaan
Dat pad was hobbelig met pieken en dalen. Gelukkig ben je nooit alleen, er zijn altijd mensen die op een soortgelijk pad lopen en dat verbroederd/verzusterd. Ik werkte aan mijn vitaliteit, las weer boeken, volgde diverse trainingen, workshops, kreeg coaching en bepaalde wat belangrijk is voor mij (mijn Big Five), mijn zakelijke missie en vond mijn hart en essentie. Ik ontdekte wat zelfliefde is en hoe ik goed voor mezelf moet en kan zorgen en accepteerde steeds meer mijn schaduwkanten.
 
Hardnekkige negatieve overtuigingen en patronen
Maar…hoeveel ik ook geleerd had over mezelf, ik bleef toch faalangstig, zichtbaar worden, hardop mijn plannen delen zonder te knipperen met mijn ogen pff. Een buik vol angst en de innerlijke rust was alweer ver te zoeken. Als er maar een kritisch puntje geuit werd, voelde ik me klein en afgewezen en ging ik terug naar de bekende twijfelmodus. Of ik voelde opeens hoge verwachtingen, waarvan ik me afvroeg hoe ik het in godsnaam waar ging maken. Ook betrapte ik mezelf erop dat ik wel heel erg bezig was met wat anderen van mij zouden denken. Huh deed ik dat, ik bepaalde toch alles lekker zelf? En mijn minder gunstige gedragspatronen kwamen ook weer om de hoek kijken.

Frustratie dus…die overtuiging van mij dat ik niet goed genoeg was, zat wel heel diep geworteld en als die er niet met de wortel uitgetrokken kon worden, dan zou ik daar heel mijn leven last van houden, op alle levensgebieden. Ik dacht opeens aan die ene opleiding waar ik op gesolliciteerd had, maar die toen vol zat. Nu hadden ze wel plek, ik werd aangenomen en het bleek mijn beste beslissing ooit.

Effortless Coaching
Mijn zelfvertrouwen groeide binnen 3 maanden als mens en als coach.

Als Coach;
Ik mocht met mijn intuïtie spelen en kon mijn sensitiviteit bewust gaan inzetten tijdens proefsessies. Ik leerde hoe ik niet meer alle emoties van anderen binnen laat komen. Ik kan nog steeds geraakt worden, maar het overspoeld me niet meer.  Mijn energie bij me houdend, i.p.v. alles weggeven. Oefenen met het krachtige basis coach model wat me als een handschoen paste en ik leerde interventietechnieken om toe te passen met bijzondere resultaten. Eindelijk methodes en groeibeginselen geleerd, waarmee je echt duurzaam verschil kan maken. En uiteraard heb ik dit zelf doorleefd en kunnen ervaren als een groeispurt en levens veranderend en dat is zo ontzettend waardevol!! Dat gun ik anderen ook 😊 

Als mens;  
Ik kreeg mooie handvaten om de golven des levens mee te trotseren, een nieuwe bril om naar mezelf, het leven en de toekomst te kijken. Het nodigt me constant uit om in het hier- en nu te blijven.
Zo kwam ik tot de ontdekking dat hoofd en lichaam onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dat het lichaam en onderbewustzijn een vat aan informatie bevat, waar je met goede interventie technieken gewoon bij kan komen. Het vertelt samen een verhaal dat je hoofd niet had kunnen verzinnen, maar wat zoveel inzicht geeft. Waarom en wanneer bepaalde patronen of blokkades zijn ontstaan bijvoorbeeld. Of hoe je in het dagelijks leven constant getriggerd wordt op die overtuigingen en hoe groot de invloed daarvan is op hoe je je voelt, op je relatie met anderen en jezelf in het hier en nu en in de keuzes die je maakt. Dat alles maar dan ook alles terug leidt naar jezelf. En wanneer je dat door hebt, wauw dat is ontzettend krachtig, jij hebt de sleutel in handen. Dat je verantwoordelijkheid hebt te nemen en resultaten/controle los mag gaan laten. Je overtuigingen en oordelen worden ontleed en ontkracht. Het heeft laten inzien dat emoties een zeer prominente rol spelen als het gaat om onze algehele gezondheid. Dat vertrouwen in jezelf en in het leven voorwaarden zijn om lekker door te kunnen blijven lopen. Het maakt dat je ook op onbekend terrein durft te gaan bewegen en daar zit nu juist de groei.

Nu begreep ik waarom ik eerder nooit een doorbraak heb gehad bij de diverse methodes die mij aangereikt waren. Het was of een cognitieve aanpak of puur lichaamswerk. Maar het is een verbonden eenheid; fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. En dat komt binnen Effortless coaching allemaal samen.

Doorlopend proces
In 3 maanden een doorbraak ervaren, de transformatie van het eigen bewustzijn en overtuigingen is in gang gezet.  Vanuit een nieuw bewustzijn, kun je ook andere keuzes gaan maken. En hoe meer je vanuit je authenticiteit en vanuit vertrouwen kan gaan leven, hoe meer moeiteloosheid je zal gaan ervaren. 

En zo blijven we lopen en leren, zoals het leven bedoeld is, want dat is een constant proces!

Conclusie
Burn-out biedt een gouden kans naar de toekomst, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen!
En is het wel zo gelopen, weet dan dat je wat zaken te transformeren hebt en de weg daar naar toe een waardevol en interessante innerlijke reis is, waar je anders, maar vooral beter en sneller uit kan komen met de juiste hulp.

Dus..Keep on Walking, ik loop graag met je mee om jouw moeiteloze weg te vinden!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.